Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.02.11

Kérem, szíveskedjenek településükön terjeszteni az alábbi, idősek számára szóló tanácsokat.

FELHÍVÁS IDŐSEK RÉSZÉRE - BŰNMEGELŐZÉSI TANÁCSOK

Tisztelt Időskorú Embertársaink!

Napjainkban egyre több időskorú válik károsulttá, áldozattá betörők, besurranók és trükkös tolvajok, illetve rablók támadása által. A bűnelkövetőket a korcsoport ismert élethelyzete - romló egészségi állapot, hátrányos anyagi helyzet, magányosság - motiválja, melyek együttesen a védekező képességüket gyengítik. Közös érdek, hogy megvédjük idős honfitársainkat, ennek érdekében a rendőrség fokozott erőfeszítést tesz. Azonban a cél eléréséhez a társadalom és a helyi közösségek, valamint az igazságszolgáltatás szerveinek összefogása szükséges. Az érintett korosztály tagjainak felkészítése fontos tényező, melynek első lépése a tájékoztatás a várható támadásról és a védekezés lehetőségeiről. Értékeik és személyük védelmében saját maguk sokat tehetnek!

Ismerje meg a bűnelkövetés jellemzőit!

 • Zseblopás és alkalmi lopás, besurranás 
  A zsebtolvaj erőszakot nem alkalmaz a kiszemelt dolog jogtalan elvétele során. Egyik típusa, aki ügyes ujjaival kiemeli a zsebek és táskák tartalmát, a másik a zsebmetsző, aki már vágóeszközt (borotvát, szikét) alkalmaz. Elkövetési helyek: tömegközlekedési járművek, bevásárlóközpontok, piacok vagy bárhol, ahol jelentős számú ember fordul meg. A zsebesek általában magányosak, viszont előfordul, hogy munkamegosztásban dolgoznak. A besurranó házról-házra járva próbálkozik, a nyitva hagyott kapun és lakásajtón benyitva "lovasítja" meg az értékeket, miközben a ház lakója a kertjében vagy a konyhájában merült bele teendőibe.
   A védekezés módjai 
  A zseblopás elkerülése érdekében ne vigyen magával a szükségesnél több készpénzt, fizessen bankkártyával, értékes dolgokat ne viseljen feltűnő módon és helyen! Vásárolni lehetőleg világosban és ne egyedül induljon el! 
 • Az értékeit tartsa szem előtt, tömegben karja alá szorítva, soha ne hagyja hátra gépkocsi utasterébe látható helyen, bevásárlókocsiba dobva, pultra helyezve, vagy bárhol őrizetlenül!
 • Biztos helyre tegye minden értékét, ajánlott a ruházat belső zsebeibe, zárt táska mélyébe, melyet tartson testközelben szorosan és szem előtt, időnként ellenőrizve sértetlenségét! Nők számára a csatos kivitelű táska ajánlott, ellentétben a cipzáras és mágneszáras kivitelűvel szemben, mert ezekből egyszerűbb a lopás. 
 • A zsúfolt helyszíneket lehetőség szerint kerülje, és figyeljen fel a gyanúsan viselkedő személyre, aki folyamatosan szemmel tartja vagy indokolatlanul megszólítja! Idegen kérésére ne váltson fel pénzt!
 •  Utazása során pályaudvarokon és vonaton ne hagyja őrizetlenül csomagjait még rövid időre sem, valamint ne bízza rá idegen személyre, még akkor sem ha szimpatikus! Vegye igénybe a csomagmegőrző szolgáltatást!
 • Ha tetten érte a tolvajt, egyedül ne szálljon szembe vele, mert erőszakot alkalmazhat és bűntársai a közelben lehetnek! Kérjen segítséget a közelben tartózkodó állampolgároktól, majd értesítse a rendőrséget, és tegyen feljelentést akkor is, ha nincs információja a tettes személyéről, mivel ez a fajta cselekmény minden esetben bűncselekményt képez.

Kiemelést érdemel a bankkártya megóvása

 • Bankkártyáját, annak PIN kódját, valamint személyes okmányait biztonságos helyen tárolja és lehetőleg ne egyazon helyen!
 • Az automatánál, pénzfelvétel során figyelje meg, hogy nincs a nyílásokban idegen tárgy, bármely szokatlan eszköz, esetleg idegen személy, aki kifigyelheti a kódját! Takarja le egyik kezével a billentyűt, és ha gyanús körülményt észlel, törülje a tranzakciót! A kiadott bizonylatot se hagyja a helyszínen, mert felhasználható adatot tartalmazhat!
 • Érdemes a pénzintézet SMS szolgáltatását igénybe venni, amely azonnal küld értesítést a bankkártya-tranzakciókról.
 • Amennyiben kártyáját eltulajdonították vagy elveszítette, esetleg más probléma merült fel, azonnal hívja fel a bankot, tiltsa le a számláját!

Fontos szempont a lakás biztonsága

 • A besurranások megelőzhetők, amennyiben minden esetben zárva tartja a kaput, bejárati ajtót akkor is, ha otthon tartózkodik, vagy kis időre átmegy a szomszédba! Földszinti lakások esetén érdemes az ablakra rácsot szereltetni, családi háznál kutyát tartani.
 • Otthona kulcsait ne rejtse el a bejárat közelében, a biztosnak vélt "dugi" helyek az elkövetők előtt jól ismertek. A bejárati ajtóra szereltessen fel széles látókörű optikai kitekintőt, valamint biztonsági láncot.
 • A bejárati ajtóra szereltessen fel biztonsági zárakat úgy, hogy a megfelelő mechanikai szilárdságú ajtó több ponton záródjon. Ezt érdemes kiegészíteni elektromos érzékelő-riasztó berendezéssel, mely éjjel -nappal távjelzést tud továbbítani valamely vagyonvédelmi cég diszpécser szolgálatához.
 • Alakítson ki lakókörnyezetével kölcsönös együttműködésre alkalmas viszonyt, és kölcsönösen tartsák figyelemmel egymás lakhelyét. Az idegen és a gyanúsan viselkedő személyeket figyelje meg, a járművek adatait jegyezze fel, majd azokat adja át a polgárőrnek, rendőrnek, szociális gondozónak.
 • Értékesebb vagyontárgyairól készítsen házi leltárt, feltüntetve azok egyedi jellemzőit, azonosítási számát. Lehetőség szerint nagyobb készpénzt ne tartson otthon, készpénzt lakásában is lemez- vagy pénzkazettában tároljon és lehetőleg ne egy azonos helyen.
 • Amennyiben azt észlelte, hogy sérelmére betörés történt, vagy bármely módon lopás azonnal értesítse a rendőrséget, a helyszínt ne változtassa meg, mert ezzel a nyomok rögzítését nehezíti.

A trükkös lopás

A bűnelkövetési módszer lényege, hogy az időskorú lakóhelyén jelennek meg a szélhámosok, akik különféle hihetőnek tűnő magyarázatokkal, kéréssekkel bejutnak a lakásba és a tulajdonos figyelmét elterelik, majd alkalmas pillanatban zsebre vágják pénzét, vagy értéktárgyait. A tettesek a korcsoport elszigeteltségéből adódó alulinformáltságára, és hiszékenységére építenek.

A trükkös tolvajlások a hamis ürügyek csoportosítása:

 • A " segítségre szoruló" idegenek mondatai így szólnak: "kérek egy pohár vizet, rosszul érzem magam, a gyermekemet szeretném tisztába tenni, a mosdót szeretném használni, a telefont szeretném használni, baleset érte a közelben hozzátartozómat és a műtéthez forintra van szükségem és euróm van".
 • A házaló árusok, felvásárlók, adománygyűjtők, ügynökök: "vegyen tőlem árut, tűzifát árusítok, régiséget vásárolok, megveszek bármit, csak adjon vissza 20 ezresből, illetve beteg gyerekeknek, egyháznak pénzadományt gyűjtök, rendelést veszek fel bármilyen javításra".
 • A magukat hivatalos személynek kiadók: "közüzemtől jövök villany-, gáz-, vízóra leolvasó vagyok, túlfizetés történt adjon vissza 20 ezresből, önkormányzattól hoztam segélyt, postás, rendőr vagyok hamis bankjegy van a nyugdíja összegében".

A Rendőrség bűnmegelőzési ajánlásai:

 1. Óvakodjon az idegenektől és ne engedje be lakásába! Nézzen ki az ablakon, vagy kémlelő nyíláson, hogy fel tudja mérni a bejelentkezőt, győződjön meg arról ajtónyitás előtt, be van-e akasztva a biztonsági lánc, mely védelmet ad.
 2. Ha beengedi a látogatót, lehetőleg legyen Önnel egy szomszéd, egy rokon. Ha ezt megfogadja, sokkal kevesebb lesz a látogatója, de értéke is megmarad.
 3. Amennyiben a hívatlan vendég már akarata ellenére belépett otthonába, ne hagyja egy pillanatra sem felügyelet nélkül. Amennyiben kellő határozottsággal lép fel, meghátrál és távozni fog.
 4. Bárkinek is adja ki magát (hivatalos személyeknek), minden esetben kérjen igazolványt és személyének azonosítása végett hívja fel az intézményt, melyre hivatkozik. A cégek valódi munkatársai fényképes azonosító kártyával rendelkeznek, melyet intézkedésük során felmutatnak, ellenben a csaló szélhámos nem rendelkezik ilyen okmánnyal. A szolgáltatók nem térítenek vissza készpénzben túlfizetést!
 5. Lehetőleg a zárva tartott kerítésen, bejárati ajtón keresztül kérdezze ki a becsengetőket jövetelük céljáról és csak állításuk valódiságának ellenőrzése után nyisson ajtót.
 6. Aki rosszullétre hivatkozik, hívjon mentőt, vagy irányítsa a közeli orvoshoz, egészségügyi intézményhez. A pénzváltás trükkjével próbálkozót a legközelebbi üzletbe küldje. A valós adománygyűjtők postai csekken kérik a befizetést és nem készpénzt kérnek. Pénzt ne vegyen elő idegen jelenlétében, mert ezzel kifigyelhetik, hol tartja megtakarítását, nyugdíját.
 7. Amennyiben gyanús körülményt észlel, azonnal értesítse a rendőrséget az ismert 107-es vagy 112-es telefonszámon, illetve hívja segítségül szomszédjait, jó ismerőseit! . Amennyiben mégis megkárosították, tegyen feljelentést megadva a fontos információkat a nyomozóhatóságnak (az elkövető személyleírása, "munkamódszere", járműve típusa és rendszáma, távozása iránya, az elvitt dolog jellemzői).

Az álrendőrt hogyan ismeri fel?

A hivatalos minőségben eljáró rendőrök esetében a lakóhely szerint illetékes rendőrkapitányság ügyelete tud felvilágosítást adni, hogy valóban szükséges-e a hivatkozott rendőri intézkedés. Az intézkedő -civil ruhás- rendőr saját maga igazolására rendőrigazolványt köteles felmutatni, amely mellett mindig van egy 5 jegyű számot tartalmazó rendőrségi emblémát magába foglaló jelvény is. A jelvény egyedi sorszámozású, az alapján állapítható meg a rendőr kiléte és ezt kérés esetén az intézkedő rendőrnek az állampolgár tudomására kell hoznia. Az álrendőrök ellenben mindig a pénzre utaznak tolakodóan, fenyegetően lépnek fel, engedély nélkül akarnak házkutatást végezni. A felmutatott jelvényükön legfeljebb csak a Police felirat szerepel.

A legfontosabb, amit tudni kell: amennyiben a rendőr lefoglal vagy átvesz valamit, arról hivatalos jegyzőkönyvet ír (jegyzőkönyv házkutatásról, lefoglalásról) és egy példányát a helyszínen hagyja.

A seftesek becsapják a hiszékeny embereket

Közvetlen környezetünkben is gyakori bűnelkövetési formaként tapasztaltuk, hogy a piaci, vagy utcai vásárlások során ismeretlen árusok rendszeresen megszólítják a vásárlókat és nagyon kedvező áron kínálnak igen keresett termékeket (pl. dohányáru, alkohol, tűzijáték, kávé). Természetesen mindenki keresi az olcsó árut, azonban nem gondol bele, hogy egy ilyen kedvező alkalom gyakran balul sül el, bűncselekmény áldozatává válhat. Ezek az alkalmi árusok soha sem rendelkeznek asztallal, sehol nincsenek kipakolva. Jellemzően olyan árut, olyan holmit kínálnak, melyet az adott területen nem lehet megtalálni, esetleg ott egyáltalán nem kapható. Ezek az emberek meggyőzően követik el ezeket a bűncselekményeket, kitalált történeteket adnak elő és teljesen hihető módon tálalják azt.

A fentiekre való tekintettel a piacon történő vásárlás esetén:

-Kizárólag olyan árustól vásároljon, akinek látja a portékáját!
-A készpénzt kizárólag az áru átvételekor adja át, előre soha!
-Csak stabil árusító hellyel rendelkező árustól vásároljon!
-Gyanús személyektől még kedvező árajánlat esetén se vegyen semmit!

A rablás jellemzői!

Sajnos azzal is számolni kell, hogy értékeit fenyegetéssel vagy bántalmazással próbálják megszerezni, ami rablást képez. Egyik jellemző helyszín sötétedés után a közterület, a gyér forgalmú utca vagy aluljáró, amikor rátámadnak, táskáját letépik. A másik helyszín a sértett saját lakása, amikor az éjszakai álma alatt rátörik ajtaját, majd értékének átadása végett bántalmazzák, megkötözik és átkutatják a lakását.

Az áldozattá válás megelőzésére javasoljuk

-Értékes dolgot, jelentős készpénzt ne hordjon magával vagy azt ne feltűnően viselje és ne látható helyre tegye, mert az felkeltheti a bűnözők figyelmét!

-Forgalmas kivilágított úton közlekedjen, kerülve az ismeretlen, elhagyatott és a rossz hírben álló környéket, a gyanúsan viselkedő személyeket! A veszélyeztetett korosztályba tartozók lehetőleg egyedül ne keljenek útra!

-Ha az utcán egyedül veszélyeztetve érzi magát vagy észleli, hogy követi valaki készüljön fel, hogy megtámadhatják, mielőbb menjen olyan helyre, ahol mások is tartózkodnak vagy menjen be egy üzletbe. A lakáskulcsait ne az ajtóban kezdje keresni, hanem készítse elő, és ne közlekedjen egyedül idegennel egy liftben.

-A bankjegykiadó automatáknál, pénzintézetben való pénzfelvétel, illetve bevásárlás lehetőleg ismerőssel történjen és figyelje meg, hogy követik-e, a hívatlan idegen veszélyt jelenthet! Gépkocsival közlekedve előfordul, hogy parkolókban kiszúrják a gumiabroncsot, majd a kerékcsere ideje alatt a nyitva hagyott utastérből elvisznek minden mozdítható dolgot, de elsősorban a pénz tárolására szolgáló táskát!

-Házaló árus vagy bármely indokkal megjelenő idegen személyt ne engedjen be lakásába, lépcsőházba, amennyiben megjelentek figyelje meg Őket és gépjárművüket, mert bűncselekmény esetén fontos nyomravezető adat lehet! Nem zárható ki, hogy a napközben megjelenő idegenek kifigyelik élethelyzetünket, és tippet adva más elkövetői körnek azok éjjel visszatérnek és erőszakot alkalmazva megtámadják. Több esetben súlyos sérüléssel járó rablás történt.

-Hivatalos eljárásra hivatkozó személy esetén kérje meg, igazolja magát, majd ellenőrizze le, hogy valóban a szervezet dolgozója-e!

-Hasznos szempont, ezen esetben is, hogy ismerje az értékei ismertető jeleit, amelyek a későbbi azonosítást megkönnyítik (műszaki cikk esetén: típus, gyári szám, IMEI szám)!

Mit tegyünk támadás esetén?

 1. Őrizze meg lélekjelenlétét, ne essen pánikba és ne kapkodjon, mert a támadó emiatt még agresszívabbá válhat!
 2. Ha vannak a közelben más személyek, hangosan kérjen segítséget vagy használjon figyelemfelkeltésre alkalmas eszközt és így jelezze környezetének, hogy segítségre szorul!
 3. Amennyiben a szituáció lehetővé teszi, meneküljön el, menjen olyan helyre a közelben, ahol segítségre számíthat másoktól! Megvédheti magát, hiszen a törvény jogos védelmi helyzetben büntetlenséget biztosít, amennyiben a támadás és a védekezés ereje arányban áll!
 4. Ha mindez nem lehetséges hajtsa végre azt, amire az elkövető kényszeríti, adja át értékeit, és nem álljon ellen, mert legfontosabb testi épségének, életének védelme! A tettes felderítése a hatóság feladata!
 5. Figyelje meg alaposan támadóját, hogy értékelhető személyleírást tudjon adni a hatóságnak (a személy testalkatát, arcát, különös egyedi vonását, a támadás eszközét, menekülése útját, eszközét, bűntársait próbálja emlékezetében tartani)!
 6. A helyszínt őrizze meg eredeti állapotában - kivéve, ha elsősegélynyújtás szükséges- és ne nyúljon ahhoz a dologhoz, amit a tettes megérintett, vagy hátrahagyott!
 7. A cselekményt követően azonnal értesítse a nyomozó hatóságot, abban az esetben is, ha érdemi információval nem rendelkezik az elkövetőről. Várja meg a kiérkező rendőrt, ilyen súlyú cselekmény miatt a nyomozó hatóság halaszthatatlan nyomozati tevékenységet foganatosít a tettes kézre kerítése érdekében, melynek során jogunk és kötelességünk is a közreműködés!
 8. A keletkezett sérülésével kapcsolatban forduljon orvosi ügyelethez, egészségügyi szervhez, tájékoztassa a bántalmazás módjáról az orvost és kérjen látleletet!
 9. Amennyiben más sérelmére elkövetett cselekménynek volt tanúja, adja, meg az Öntől elvárható segítséget vagy értesítse a rendőrséget, tanúskodjon az eljárásban, ugyanis aki elhallgatja az általa észlelt eseményt, hamis tanúzást követ el!

Mit tegyen amennyiben baj érte?

Értesítse azonnal a rendőrséget, a bárhonnan ingyenesen hívható 107-es számon, illetőleg a 112-es általános segélyhívó vonalon (bármely bűncselekményre utaló adat esetén névtelenül hívhatja a rendőrség által működtetett Telefontanú ingyenes számát: 80/ 555-111)

P É L D A T Á R
Az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények jellemzői

A "segítségre szoruló" trükkös tolvajok esetei

Heves megyében történt, hogy a sértetthez becsöngető két elkövető vizet kért a sértettől, majd bejutva a lakásba egyikük ellopta a segítőkész időskorú nyugdíját. Sok esetben a idegenek rosszullétet színlelnek, vagy gyermeküket kívánják tisztába tenni, ezért kérik a mosdó használatát, majd a ruhájuk alá értékeket elrejtve eltávoznak és újabb házba csengetnek be. A segítségkérés különleges formája, amikor a 80 éves nénit tört magyarsággal az utcán szólította meg két nő és egy férfi. Elmondták, hogy szlovének és a közelben baleset érte hozzátartozójukat. A pórul járt rokon megsérült, ezért több életmentő műtétet kell elvégezni rajta és egy-egy orvosi beavatkozás 120.000 forintba kerül. Náluk viszont csak euró van, míg a kórház csak forintot fogad el, sajnos a bank csak két óra múlva vált be pénzt. Az egyik nő mobiltelefonja ekkor megcsörrent, mondván a kórházból keresik súlyos az eset, nem várhat a befizetés tovább egy ember élete forog kockán! A csalók ígérik, ha kapnak pénzt, két óra múlva a kétszeresét fogják hálából visszaadni. Addig is zálogba hagynak egy "értékes" hordozható számítógépet táskában lezárva. A néniben már beindult a segíteni akarás, a hiszékenység, valamint a nyereségvágy valamiféle egyvelege és a lakására hívott nőnek "kifizetett" 2 db életmentő műtétet. A kár 250.000 Ft volt, ugyanis a táskába számítógép helyett papírt tettek.

Győr környékén egy idősebb hölgyhöz azzal a legendával csöngettek be, hogy ruhát gyűjtenek. A sértett a konyhába invitálta a két nőt miután a segélyként átadni kívánt ruhaneműt is bevitte. Mindkét nő vizet kért és kapott a sértettől. Majd miután az idős nő a lakás belső részében mozgást hallott, kinézett a konyhaajtón és azt látta, hogy a bejárati ajtón egy ismeretlen távozik. Erre a két nő felajánlotta a segítségét, hogy utána mennek és "megfogják az illetőt", ezzel elrohantak. A sértett távozásukat követően észlelte, hogy a szobájában a párna alatt lévő pénztárcájából hiányzik 71.000 Ft-ja.

A "hivatalos személy"-ként fellépő trükkös szélhámosok "munkamódszerei"

Lényege, hogy önkormányzat dolgozójaként, vagy közüzemi szolgáltatást ellátó cég (áramszolgáltató, vízművek vagy más szerv) alkalmazottjaként lépnek fel a megtévesztők és arra hivatkoznak hogy pénzt hoztak, visszafizetéssel kecsegtetnek. Egy 20.000.-Ft-os bankjegyet felmutatva, abból kérnek vissza. Előfordult, hogy egyszerűen csak a víz,- gáz, villanyóra leolvasására hivatkoztak. Eközben figyelik, hol tartja pénzét a gyanútlan házigazda és figyelmét elterelve készpénzétől "megszabadítják".

Az áramszolgáltató alkalmazottjaként kereste meg az elkövető Győr-Moson-Sopron megyében az idős embert, mert villanyszámláján túlfizetés történt. Vitt neki 7 ezer forintot, és kérte az iratait, és miközben a másik helyiségben azt kereste a hölgy, a tettes elemelte 80 ezer forint megtakarított pénzét, amivel azonnal távozott.

Békés megyében az idegen azzal jelent meg, hogy az önkormányzattól segélyt hozott, melyet átvételi elismervény aláírásával kell igazolnia. Az ismeretlen a konyhában az aláíráskor, a sértett figyelmetlenségét kihasználva az asztalon lévő pénztárcát, a benne lévő 72.000 Ft készpénzzel tulajdonította el.

Az idős férfihez a lépcsőház előtt odalépett egy férfi, aki arra hivatkozott, hogy a bankból keresi őt. Az idős férfi beengedte a lépcsőházba, majd a lakásába is. Ezután az idegen arra kérte, hogy mutassa fel neki a nyugdíjas szelvényét. Az idős úr eleget tett a kérésnek, ám a fiókot, amiből elővette a papírt, kihúzva hagyta. Azután a személyi igazolványt is elkérte, ami azonban már a konyhában volt, így az idegent magára hagyta a szobában, majd visszatérve igazolványát átadta neki. Erre a férfi azt mondta, hogy várjon pár percet, amíg ő lemegy és megbeszéli a főnökével telefonon a további teendőket. Távozását követően az idős sértett kb. fél órát várt, hiába. Közben észlelte, hogy a kihúzva hagyott fiókban lévő könyvből hiányzik az odarejtett, megtakarított kb. 400-500.000.- Ft.

Az álpostás módszer lényege, hogy az elkövető a posta egyik vezetőjének kiadva magát telefonon felhívja az időskorút, hogy a nyugdíj kézbesítésekor alkalmazottjuk hamis pénzt adott át és az ügyben rendőrségi eljárás is indult. Arra hivatkozik, hogy bár ügyészségi és rendőrségi vizsgálat is folyik, a hamis pénzt meg kell vizsgálni. Ez ügyben az egyik dolgozójuk hamarosan megjelenik személyesen, akinek a nevét és beosztását közli és kéri, hogy neki adják át az otthon lévő készpénzt. Ezt követően a bűntárs becsenget és az előzőleg telefonon bemondott néven bemutatkozik. A pénzt azzal veszi át, hogy a közelben álló járművükben van olyan eszköz, mellyel a vizsgálat megejthető és oda kell elvinni azt. Mire eszmél a becsapott az elkövetők a kicsalt pénzzel eltávoznak.

Vigyázat, több esetben rendőrnyomozónak mondják magukat az enyves kezű trükkösök és hivatalos eljárást színlelve, a "házkutatás" során előkerült értéket magukkal viszik!

Extrém esetek avagy a hiszékenység kóros megnyilvánulása

-Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik városában egy kertes házban lakó korosabb hölgyet szólítottak meg a trükkös tolvajok, mondván a helyi vízművek alkalmazottjai és mivel túlfizetést észleltek a vízdíjszámláján, visszafizetnének pár ezer forintot. Előkerült a szokásos 20.000 Ft-os bankjegy. Ám azt előbb fel kell váltani, így rendezhetik az ügylelet, majd a sértett megtakarított pénze eltűnt rejtekhelyéről az idegenekkel együtt. A károsult későn kapcsolt, ingatlana vízvezeték csatlakozással nem is rendelkezik!

-Komárom-Esztergom megyében történt, egy idős bácsihoz tért be a magát papnak kiadó szélhámos és hamarosan együtt imádkoztak. Az "isten szolgája" megáldotta a karácsonyfát, miközben pénzt tulajdonított el a "hittársától". Másik helyen a "pap" rontást vett le a családról, amiért fizettek is neki, természetesen a többi pénzt is ellopta. Később a család egyik tagja feljelentést tett, hogy őt meglopták, mert a rontás rajta maradt a családon.

-Budapest egyik kerületében több szépkorút látogatott meg egy magányos trükkös azzal, hogy lopják az áramot a házukban, emiatt ellenőrizni kell a kapcsolókat. A lakástulajdonosokat ide-oda küldözgette, kapcsolják fel a helyiségek lámpáit, de előtte kivette nyakukban lógó aranyláncaikat nehogy megrázza őket az áram! Az ékszereket eltulajdonította. Ha nem volt ékszer feltalálta magát, ott munkabérre kért előleget és a kifigyelt helyről vitte el a pénzt.

-Egy településen az elkövető nő azzal ment be az idős asszonyhoz, hogy "vándor-jós". Kérte vegye le és elő az ékszereit, tegye egy rongyba azokat, majd a párna alá, mert különben ezek "zavarják" a jóslásban. A párna alól csak másnap vegye ki az ékszereket, mert így teljesül be az igen előnyös jóslat. Az ékszeres batyu természetesen másnap nem volt ott, azt a "vándor-jós" egy óvatlan pillanatban ellopta.

Példák a lakásba behatoló rablók tevékenységére az utóbbi időszakból

-Miskolcon, 2009. április 17-én koraeste az egyedül élő idős nőt a családi ház teraszán támadta meg három, a fejét csuklyával lefedő férfi. A sértettet lakásába betuszkolták, kezét, lábát megkötözték, megverték, majd a helyiségeket átkutatva eltulajdonították 400 ezer Ft készpénzét. A szerencsétlen asszonyt két nap múlva, a látogatóba érkező lánya találta meg, életveszélyes állapotban.

-2009. augusztus 16-án éjjel egy óra körül osont be három rabló az 57 éves miskolci nő nyitva hagyott (!!!) lakása ajtaján. Pénzt követeltek, majd miután az áldozat nem adta át értékeit, leütötték és magára hagyva távoztak. Szerencsére sérülése nem volt súlyos és értékei után sem kutattak.

-Egy 70 éves miskolci nő lakásába 2009. augusztus 29-én, éjjel két óra körül az ajtót betörve hatolt be két férfi. Egyikük az ágyban fekvő tulajdonos szájára ágyneműt nyomott, hogy ne tudjon segítséget hívni, a bűntárs eközben felkutatta a házban lévő 600 ezer forint készpénzét és arany ékszereit, amiket magukkal vittek. A történtek során komoly fizikai sérülése nem keletkezett.

-2009. szeptember 06-án éjfél után Ricse község egyik házában csaptak le a rablók a pihenni tért 80 éves férjre és 76 éves párjára. A három csuklyás elkövető az ágyban fekvő megrémült házaspár fejére párnát szorított, és a lakást feldúlva értékek után kutatva eltulajdonították a nyugdíjból megmaradt 30 ezer forintjukat.

A leírt súlyos rablási cselekmények közül többnek azonos volt az elkövetője, ugyanazon bűnelkövetői csoport tagjai törtek rá a sértettekre, illetve ezen túl a megye más városaiban is támadásokat hajtottak végre hasonló kegyetlenséggel. A kitartó nyomozói munka szerencsére meghozta az eredményt, és a bűnözők előzetes letartóztatásban várják büntetésüket.

Kassainé Székely Rita területfejlesztési referens